paasfeest in Eritrea! - Reisverslag uit Asmara, Eritrea van sanne geertsema - WaarBenJij.nu paasfeest in Eritrea! - Reisverslag uit Asmara, Eritrea van sanne geertsema - WaarBenJij.nu

paasfeest in Eritrea!

Door: Sanne Geertsema

Blijf op de hoogte en volg sanne

11 April 2007 | Eritrea, Asmara

Ha!

Sorry maar het is me de vorige keer helaas niet gelukt om foto’s te plaatsen. Ik ga dadelijk nog een poging wagen….. Wel frustrerend dat het zo moeizaam gaat met het internetten maar goed.…

Vorige week maandag en dinsdag zijn we naar de stad Keren geweest. Het was een vermoeiende, hete en lange reis met de bus, maar erg mooi!!! Keren ligt een stuk lager dan Asmara (waar we verblijven) dus we zijn flink afgedaald met de bus. Sommige stukken reden we door de wolken wat erg bijzonder was. We hadden in de bus iemand ontmoet die ons meteen even een rondleiding heeft gegeven door Keren en ons naar een hotel heeft gebracht waar we één nacht zijn verbleven. De volgende dag hebben we het ziekenhuis in Keren bezocht en hebben we de stad verkend. We hebben o.a. een kamelenmarkt bezocht wat erg bijzonder was om te zien. We zijn op bezoek geweest bij een familie en hebben wat gegeten bij een visrestaurant. Volgens mijn reisboekje moesten ze daar enorm lekkere vis hebben, maar helaas is er nadat het boekje is verschenen heel wat gebeurd met de economie en dus ook met vele restaurantjes…. Ze hadden één gerecht bestaande uit een platgeslagen gepaneerde makreel? (of zoiets) met koude rijst en brood van 3 weken geleden (ok beetje overdreven). Maar goed…we hadden weer gegeten. Toen we terug naar Asmara wilden gaan met de bus viel het even tegen hoe lang de rij was met mensen en hoe weinig bussen er waren! We hebben een hele tijd moeten wachten en hebben geluk gehad dat we die dag nog terug konden.

Vorige week woensdag hebben we de vragenlijsten die we in de ziekenhuizen in Asmara hadden uitgedeeld opgehaald. We hadden ze nog niet allemaal kunnen verzamelen dus we gaan deze week nog terug naar een aantal ziekenhuizen om de rest op te halen.

Donderdag zijn we naar Ghinda, een dorpje, geweest om een ziekenhuis te bezoeken. We dachten dat het slim was om op tijd te gaan, dus we zaten om 6.30 uur in de bus. De bus gaat alleen pas rijden als deze helemaal vol zit en helaas was dat pas een uur later. De reis duurde ook een uur langer dan verwacht, maar de reis was wel weer de moeite waard (al moet je geen zwakke maag hebben…haha). De omgeving rondom Ghinda was weer heel anders dan in Asmara. In Ghinda is het veel vochtiger en groener dan in Asmara en ligt ook weer een stuk lager. Ghinda is een redelijk klein dorpje dus we verwachtten een klein ziekenhuisje, maar het ziekenhuis was juist groot en erg mooi. Toen we terug naar Asmara wilden, hadden we weer hetzelfde probleem met de bussen en was het nu nog drukker dan in Keren. We hadden geluk dat we mensen van The Ministry of Health tegenkwamen die ons herkenden. We konden dus met hun mee terugrijden. We hadden anders moeten overnachten in Ghinda...

Op goede vrijdag hebben we aan ons verslag gewerkt en een opdracht vervuld voor een vriend in Nederland. Hij heeft familie hier in Eritrea en wilde dat wij 2 schapen kochten voor zijn familie. De meeste mensen hebben hier namelijk 3 maanden gevast en geen dierlijke producten gegeten. Met Pasen mogen ze dan pas weer vlees eten en ieder gezin (die het kan betalen) koopt een schaap of geit die ze dan met Pasen slachten. Het stond ons allebei erg tegen om die schapen te kopen (die daarna vermoord worden..), maar we wilden de familie van die jongen ook wel weer blij maken. Het is voor de mensen hier erg belangrijk dat ze met Pasen vlees kunnen eten. We hebben dus een taxi gehuurd en zijn naar de schapen/geitenmarkt gegaan. Het was een soort grasveld met enorm veel dieren waar je dus je geit/schaap uit moet kiezen. We hebben de taxichauffeur meegenomen om schapen uit te laten zoeken en tja toen moesten de schapen in de achterbak van de taxi…Het ging er erg hardhandig aan toe. Ik vond het echt zielig en toen ik op de achterbank van de taxi zat, voelde ik ze schoppen… Ik ben wat dat betreft ook echt niets gewend aangezien het vlees in Nederland gewoon kant-en-klaar in de winkel ligt. De familie waar we de schapen hebben gebracht, waren in ieder geval erg blij, dus we hadden weer een goede daad gedaan.
Vlak voor Pasen was echt heel Asmara bezaaid met eieren, kippen, geiten en schapen die zondag met Pasen allemaal gegeten mochten worden. In onze tuin stond ook een schaap van de buren….hij is zaterdagnacht geslacht. We waren bij heel veel mensen uitgenodigd om met Pasen te komen en omdat we dat allemaal niet in één dag zouden halen zijn we zaterdag alvast bij een gezin op bezoek geweest.

Zondag met Pasen hebben we geprobeerd zoveel mogelijk gezinnen te bezoeken. We zijn 12 uur onderweg geweest en hebben 6 gezinnen bezocht. Vonden we zelf wel een goede prestatie. De mensen hadden allemaal erg hun best gedaan om lekker eten te maken en we zijn erg verwend. Van de dieren die voor Pasen nog in Asmara rondliepen, was echt niets meer over. Overal lagen alleen nog resten van de dieren. Vond ik wel iets minder leuk om te zien. Het was wel leuk om Pasen een keer mee te maken in Afrika. Weer een ervaring rijker!

We zijn trouwens nog niet naar de kust geweest. Gaan we eind April naar toe als we wat verder zijn met onze scriptie. Hoe is het in Nederland? Schijnt de zon af en toe? En is er nog wat bijzonders gebeurd?

Héél veel groetjes, Sanne

Ps. Angela gefeliciteerd met je nieuw baan! Echt supers!

• 11 April 2007 - 20:07

Mam:

ha mooie meid van me. ik ben apetrots op deze foto en Pasen in eritrea lijkt me veel spannender als hier toch ?
    zijn de honden en de katten trouwens gespaard gebleven? tot bellens xxxxx

• 12 April 2007 - 06:46

Luuk:

Wow, die stage in Afrika is echt veel beter dan die je had in Wageningen.
    Wat maak je veel dingen mee daar zeg...
    De enige beesten die hier worden geslacht zijn muizen ;)
    Zal wel weer wennen zijn als je terug bent in Nederland...
    Groetjes

• 12 April 2007 - 18:49

Ben :

wat zijn jullie toch onderzoekende, reizenden, veehandellenden, avontuurlijke, bijna afgestudeerde dietistes. Ik ben als boerenzoon trots op jullie, om zomaar 2 schapen te kopen. Weer zo'n mooi verhaal met een leuke foto. Hier schijnt vandaag de zon en in het weekend wel 25o mooi!!! Succes met het onderzoek, pas goed op jezelf en veel plezier aan kust.
    Kei veel groetjes Ben

• 13 April 2007 - 06:34

Kirsten:

He Sanne,

Wat een super spannende dieren verhalen! Tof van jullie dat jullie die schapen gekocht hebben voor die familie. Hier is het op dit moment heel lekker weer. Een graad of 25 wordt het dit weekend. Ik hoop dat het je nog een keer gaat lukken met de foto's want ik word na ieder verhaal van je nieuwgieriger. Begin jij trouwens ook al een blond Afrikaantje te worden of wordt je meer rood?
    Succes weer met alles en hoop snel weer een spannend verhaal van jullie te lezen!!

PS. Het enige bijzondere dat hier gebeurd is dat we er een prinsesje bij hebben. Hoe ze heet is nog niet bekend.

Dikke kus Kirsten

• 13 April 2007 - 11:35

Peter En Wilma:

Hoi Sanne, wat een verhaal.Als dierenliefhebber draait mijn maag om maar het is daar zo'n andere wereld. Wel super voor die familie dat jullie dat gedaan hebben. Wij zijn hier wel erg verwend dan is het een stuk minder moeilijk om kritisch te zijn.Elke keer weer hardstikke leuk om mee te lezen over jullie belevenissen. Veel succes nog en tot mails.
    Veel groetjes

• 15 April 2007 - 14:16

Ha die Sanne!

Goed om te lezen dat alles ok is...weer een heleboel unieke ervaringen erbij. Nog heel veel succes en vooral plezier en geniet ervan!

Groetjes Lennart

Die Len doet alles tegenwoordig zelfs alles dubbel !! liefs

• 17 April 2007 - 16:45

Nienke:

Ha Sanne!

Wat een verhalen, wat een belevenissen! indrukwekkend wat jullie daar allemaal meemaken, hier in nederland gaat alles een beetje zn gangetje. Ons afstudeerproject verloopt goed, maar de tijd vliegt..
    Hoe gaat t met jullie afstuderen, nog een beetje op schema. kan me voorstellen dat t niet meevalt met de afrikaanse cultuur..
    He geniet van alle mooie ervaringen en veel succes. Groetjes ook aan Samira.

Liefs Nienke

• 25 April 2007 - 12:20

Lennart:

Ha die Sanne, van Harte gefeliciteerd met je verjaardag he!

Liefs Lennart en Angela

• 25 April 2007 - 16:42

Sandra:

Hey San, gefeliciteerd met je verjaardag!! Heb je 'n mail gestuurd, moet je maar ff checken!
    Veel plezier vandaag/vanavond!!
    Liefs!

• 26 April 2007 - 13:27

Linda:

Hey Sanne,
    Gefeliciteerd, wel een dag te laat maar beter dan niet.. Heb je een leuke verjaardag gehad. Ik ben wel weer benieuwd naar alle avonturen van de afgelopen tijd. Hier in Nederland begint het ook een beetje op Afrika te lijken het is al weken super lekker weer. Vandaag zelfs 28 graden.

Groetjes Linda

• 26 April 2007 - 20:23

Jan, Nelly,......:

Ha Sanne,
    Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Zal vast en zeker een heel bijzondere zijn geweest in Eritrea!
    Veel succes met jullie scriptie en veel plezier gewenst aan de kust, schijnt de zon daar een beetje?
    Veel zonnige (28°C) groetjes uit Blitterswijck en Venray,
    Jan, Nelly, Rianne & Sander